CAPITAL SOCIAL – Afla de aici cele mai importante informatii

Realizarea unui capital social este primul pas catre deschiderea unei firme. Este necesar ca inainte sa va deschideti un business, sa cunoasteti cat mai multe informatii importante si necesare despre capital social, astfel incat sa porniti cu dreptul in aceasta lume fascinanta a antreprenoriatului. 

Acest articol va va ajuta sa descoperiti toate detaliile esentiale ale capitalului social, pornind de la definitie si ajungand la majorarea si micsorarea acestuia.

CUPRINS

 1. Ce este capitalul social? 
 2. Despre valoarea capitalului social – Tot ceea ce este stringent sa cunoasteti

Ce este capitalul social?

Daca va intrebati, pentru inceput, ce reprezinta capitalul social al unei firme, cititi mai jos definitia acestui termen. 

Capitalul social include activele economice ale unei firme si valoarea investitiilor sale in bunuri, insa nu si valoarea materialelor prime utilizate pentru realizarea produselor de vanzare. 

Capitalul social poate fi definit precum totalitatea contributiilor persoanelor fizice si juridice care au ajutat la infiintarea unei societati comerciale. Cu alte cuvinte, capitalul social este despre totalitatea fondurilor investite.

Capitalul social are un rol esential in ceea ce priveste deschiderea unei firme si este bine de stiu pentru orice intreprinzator care este valoarea acestuia in clipa in care se hotaraste constituirea societatii cu toate actele in regula.

Suma de bani depusa in conturile bancare pentru constituirea sau majorarea capitalului social poate fi utilizata in activitatile societatii pentru achizitonarea de produse sau servicii, plata angajatilor si a taxelor si impozitelor

Ceea ce este foarte interesant de retinut este faptul ca valoarea minima a capitalului social poate de 1 RON. Acest tip de capital social minim poate fi un impediment pentru cresterea si expansiunea unei firme, deoarece o firma cu un capital atat de mic nu poate avea acces la finantare. 

Acum ca ati aflat ce inseamna capital social, trebuie sa va puneti la curent cu multe date valoroase despre acesta, mai ales in cazul in care doriti sa va deschideti propria afacere. 

Despre valoarea capitalului social – Tot ceea ce este stringent sa cunoasteti

Prima etapa care sta la baza constituirii  unei societati comerciale o reprezinta procesul de deschidere a contului de capital social la banca si  de depunerea a banilor in acest sens.

Valoarea capitalului social se poate schimba prin micsorare sau majorare, iar suma existenta nu trebuie sa fie, in mod obligatoriu, pastrata in cont. Firma se poate folosi de ea, partial sau in totalitate.

Astfel, este cazul  sa va puneti la curent cu majorarea si diminuarea capitalului social. 

Majorarea capitalului social reprezinta cresterea sumei de capital a societatii sau includerea in patrimoniu a unui bun de catre asociatii companiei.

Cresterea capitalului social poate fi o solutie excelenta in caz de: dificultati financiare, extinderea obiectului de activitate, extinderea teritoriala a societatii si multe alte evenimente de acest fel.

De asemenea, exista si situatii in care actionarii se hotarasc sa scada capitalul social, din cauza urmatoarelor situatii:

 • pierderi financiare
 • restituiri colective sau individuale
 • numar de actiuni aflat in scadere
 • valoarea nominala diminuata
 • restituirea cotei-parte a unuia sau a mai multor actionari

Pentru a intelege mai bine valoarea capitalului social, aflati de mai jos care sunt plafoanele minime pentru capitalul social al unui SRL:

 • Plafonul minim pentru depunerea capitalului social este de 200 RON
 • Nu pot exista mai mult de 50 de asociati
 • Asociatii raspund in limita capitalului subscris
 • Capitalul social este divizat in parti sociale egale, care nu pot fi mai mici de 10 RON si care nu sunt, de obicei, transferabile altor persoane

Mai trebuie avute in vedere functiile capitalului social, pentru a intelege cat mai bine acest termen. Acestea sunt: 

 • Functia de protejare a intereselor creditorilor societatii comerciale 
 • Functia de indice privind potentialul economic 
 • Functii referitoare la actionari – repartitia puterii in societate sau a dividendelor
 • Functii referitoare la societatea economica – baza materiala a companiei

In cele din urma, este bine de stiut si ce puteti face dupa finalizarea depunerii capitalului social. Este stringent sa va ocupati de contracte, de analize economice, de contabilitate si de toate celelalte elemente care pot imbunatati si dezvolta firma pe piata. Prin urmare, este necesar sa incercati sa va focalizati pe cresterea afacerii, astfel incat cifra de afaceri sa fie una excelenta, iar profitul sa fie considerabil. 

Daca considerati ca partea de contabilitate nu este pentru dumneavoastra, apelati la cei mai buni specialisti din domeniu, care va pot ajuta cu toate actele necesare in cel mai rapid timp si prompt mod. 

Sursa foto: Pexels.com