Despre FACTURA FISCALA – Ce reprezinta, cine o intocmeste si cine o semneaza?

In momentul in care va decideti sa deschideti o afacere, cu siguranta trebuie sa va puneti la punct cu cateva informatii legate de contabilitate si nu numai. Este normal sa va doriti ca toate incasarile si iesirile firmei sa fie facute in mod legal, motiv pentru care este stringent sa va puneti la curent cu legislatia in vigoare. 

Daca nu cunoasteti foarte multe despre factura fiscala, cititi in continuare articolul si aflati tot ceea ce va intereseaza. Cu ajutorul acestui articol puteti deveni experti in emiterea si completarea facturilor fiscale.

CUPRINS

 1. Ce este factura fiscala? Totul despre acest tip de document contabil
 2. Ce trebuie sa cuprinda o factura fiscala?

 

Ce este factura fiscala? Totul despre acest tip de document contabil

Ce reprezinta factura fiscala? 

Factura fiscala reprezinta un act contabil intocmit de persoanele fizice autorizate (PFA) si afacerile mici si mijlocii, dar si de firmele mari. Aceasta poate fi considerata definitia termenului de factura fiscala. 

Factura fiscala completata are scopul  de a sustine actiunile economice ale unui business, aceasta fiind un instrument prin intermediul caruia intreprinzatorul declara o tranzactie, obligand clientul sa faca plata produselor sau a serviciilor de care a profitat in urma achizitionarii.

Factura fiscala se intocmeste doar de catre persoanele juridice.  Nu se pot elibera facturi fiscale de catre cei ce nu platesc taxe si impozite, adica de persoanele fizice.

Facturile fiscale trebuie facute doar in anumite conditii. Acestea trebuie sa contina anumite elemente si informatii pentru a putea fi introduse si stocate, astfel incat firma sa functioneze legal. 

Ce trebuie sa cuprinda o factura fiscala?

Acum ca ati inteles care este rolul acestui document, este necesar sa aflati si ce contine factura fiscala. 

Elementele unei facturi fiscale fizice sau electronice sunt urmatoarele:

 • numar de ordine, care trebuie sa fie unic
 • data de livrare a produselor sau de prestare a serviciilor
 • denumire, nume, adresa, numar de TVA sau cod de identificare al firmei
 • numele furnizorului sau al prestatorului 
 • numele si adresa clientului produselor sau a  serviciilor
 •  codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala a clientului
 • numele beneficiarului strain care si-a desemnat un reprezentant economic
 • denumirea si cantitatea  de produse  livrate sau de servicii prestate
 •  baza de impozitare a produselor si a serviciilor
 • reduceri, daca acestea nu sunt incluse in pretul unitar
 • cota taxei aplicate si a sumei primite 

Intr-un mod simplificat, factura fiscala, conform legislatiei in vigoare, trebuie sa cuprinda:

 •  data eliberarii facturii fiscale
 • datele de identificare ale firmei emitente
 • tipurile de bunuri sau servicii prestate
 • suma taxei de plata sau date esentiale pentru calcularea saCeea ce trebuie retinut este faptul ca sunt cateva spete in care factura fiscala trebuie sa cuprinda si alte date, precum sunt mentiunile speciale. In aceasta categorie intra:
  • agentiile de turism –  se mentioneaza pe factura “regimul marjei – agentii de turism” 
  • pentru expedierea unor opere de arta, obiecte de colectie sau a unor antichitati – se va entiona   „regimul marjei – obiecte de colectie si antichitati”

  Acum ca ai aflat ce informatii trebuie sa verifici intr-o factura fiscala, ramane sa afli si cine semneaza un astfel de act. 

  Astfel, cine semneaza o factura fiscala?

  Legislatia nu impune prezenta unei stampile si semnaturi pe factura fiscala, atata timp cat acest document contabil cuprinde toate informatiile necesare.

  In cazul intreprinderilor mari,  poate fi necesara semnatura unui angajat din departamentul de livrari sau a unei persoane desemnate de la departamentul de facturari. In cazul afacerilor mici, administratorii pot semna fara probleme pe factura fiscala. Acelasi lucru se intampla si in cazul freelancerilor, a liberilor profesionisti.

  Ca sa va asigurati ca nu faceti nicio greseala in procesul de emitere a facturilor fiscale, cel mai bine este sa luati legatura cu un contabil specialist care va poate ajuta intr-un mod profesionist. Un astfel de expert vaiti poate oferi toate informatiile necesare, astfel incat sa va desfasurati activitatea in mod legal. In plus,  va poate ajuta cu emiterea si intocmirea facturilor fiscale necesare.

  In cele din urma, aveti mare grija ca facturile fiscale sa fie realizate in mod corespunzator, pentru a nu avea probleme cu legea. Cel mai bine este sa bateti palma cu un contabil profesionist, care sa aiba grija de afacere si finantele firmei.

  Sursa foto: Pexels.com