Ce sunt DIVIDENDELE? Cele mai importante informatii care trebuie cunoscute de catre antreprenori

Ce sunt dividendele? Dividendele se integreaza perfect in categoria sumelor de bani ce necesita  impozitare si sunt supuse unei legislatii.  Cu alte cuvinte, daca o persoana cu PFA se bucura imediat de profit, atunci cand vine vorba despre multinationale, acest lucru nu mai este posibil. 

In cazul unei companii mari, de amploare, profitul se imparte actionarilor sub forma de dividende. Astfel, acestia vor primi lunar, trimestrial, bianual sau anual o cota din profitul companiei care este supusa unor legi in vigoare. Altfel spus, dividente sunt o sursa de venit pasiv. 

Daca doriti sa aflati cat mai multe informatii importante despre dividende, atunci este bine sa cititi in continuare articolul. 

CUPRINS

 1. Dividende – Cum se distribuie dividendele?
 2. Dividende – Despre monografia dividendelor

 

 1. Dividende – Cum se distribuie dividendele?

Acum ca ati aflat ce inseamna dividentele, este cazul sa va puneti la curent cu modalitatea de calculare si de distribuire a acestora, astfel incat plata dividendelor sa fie facuta intr-un mod cat mai corect.

Cu toate acestea, este bine ca inainte sa aflati cate tipuri de dividente exista. Acestea sunt :

 • dividende interimare sau dividende in avans: acestea se ofera pe baza situatiei economice interimare, inainte de calcularea nivelului financiar anual
 • dividende acordate in mod normal, in urma calcularii  situatiei economice anuale

Dividendele presupun distribuirea unei mici parti a profitului unei firme, catre actionarii eligibili ai acesteia. Exista atat dividende in natura, cat si in bani, insa cele mai folosite si apreciate sunt cele sub forma de bani. 

Modalitatea de distribuire, repartizare a dividendelor unei companii:

 • Dividendele se repartizeaza in functie de numarul de actiuni pe care un actionar  le detine in cadrul unei intreprinderi. In cazul multinationalelor, cu cat o persoana detine mai multe actiuni, cu atat aceasta va primi o cota mai ridicata din profit. In cazul dividendelor pentru un SRL, actionarii obtin profitul sub forma unor dividende trimestriale, lunare ori anuale.
 • Pentru repartizarea dividendelor este necesar sa se calculeze cat la suta din profit se ofera actionarilor si cat la suta se va reinvesti. In urma acestor calcule, se calculeaza impozitele si taxele, iar in cele din urma se afla suma exacta revenita fiecarui actionar in parte.
 • Dividendele repartizate ajung la actionari, fie sub forma de bani cash, fie sub forma de bani virati automat in conturile respectivilor.Plata dividendelor se face in urma calculelor contabile. Astfel, cand se acorda dividendele? Dividendele se pot repartiza in momentul in care  situatia economica finala este gata.  Anumite companii platesc dividendele anual, unele trimestrial, iar altele bianual. 

  Cel mai bine este sa luati legatura cu un contabil specialist, astfel incat acordarea dividendelor sa se faca in cel mai corect mod posibil fara stres, eforturi sustinute si griji. Legislatia in vigoare trebuie urmata ca la carte, fapt care poate ingreuna destul de mult procesul de plata a dividendelor. 

  1. Dividende – Despre monografia dividendelor

  Monografia dividendelor reprezinta accentuarea fiecarui pas contabil care trebuie facut, de la stabilirea sumei de plata si pana la impozitarea, repartizarea si plata acestora.

  Intelegerea modalitatii in care functioneaza  dividendele este folositoare atat pentru intreprinzatori, cat si pentru actionari.

  Exemplu de distribuire a profitului anual a unei firme sub forma de dividende:

  • Profitul anual este de 100.000 RON. Astfel totalul dividendelor, brut, inainte de impozit va fi de 100.000 RON.
  • Impozitul va fi de 5%, iar dupa plata acestuia, vor mai ramane 95.000 de RONde distribuit.
  • Daca un asociat detine 75% din capital social, acesta va primi 71,250 de ron net, iar daca un alt asociat detine restul de 25% din capitalul social, acesta va primi 23,750 de RON net.

  Luati in vedere acest exemplu de monografie, pentru a cunoaste cat mai bine pe viitor cum trebuie repartizate dividendele unei firme.

  Este recomandat sa apelati la serviciile DATA Count Financial, pentru a fi mereu in pas cu calculul dividendelor. Cu ajutorul unui contabil specialist nu mai trebuie sa va bateti capul cu calcularea si plata dividendelor in mod corect, deoarece aceasta sarcina cade pe umerii expertului financiar. 

  Astfel, daca doriti sa va ocupati de alte aspecte importante ale firmei si sa scapati de grija repartizarii dividendelor, cel mai bine este sa luati legatura cu un contabil profesionist, care sa fie parte din povestea dumneavoastra. 

  Sursa foto: Pexels.com