IMPOZIT PE PROFIT – Cand se declara si plateste impozitul pe profit?

Daca sunteti antreprenor, cu siguranta cunoasteti faptul ca nu toti banii castigati va raman in buzunar, ci o mica parte din acestia revin statului. Orice firma cu sediul in Romania, trebuie sa plateasca impozit pe profit. In cazul in care impozitul pe profit nu este platit, se risca amenzi usturatoare si multe alte sanctiuni deloc usoare. 

Astfel, daca faceti parte din piata antreprenoriala, este obligatoriu sa aflati cat mai multe lucruri interesante despre impozitul pe profit, pentru a nu avea probleme cu legea. 

CUPRINS

  1. Impozit pe profit – Ce este acesta si de ce este atat de important pentru fiecare firma in parte?
  2. Cand se plateste impozitul pe profit?

  1. Impozit pe profit – Ce este acesta si de ce este atat de important pentru fiecare firma in parte?

Impozitul pe profit reprezinta o taxa pe care persoanele juridice trebuie sa o plateasca statului. 

Cat este impozitul pe profit?

Valoarea impozitului pe profit datorata statului difera de la o firma la alta. Pentru a afla care este suma pe care trebuie sa o oferiti statului sub forma impozitului pe profit, trebuie sa calculati diferenta dintre venituri si cheltuieli. Din rezultat se scad veniturile neimpozitabile, adica deducerile fiscale si se adauga cheltuielile nedeductibile. 

Trebuie cunoscut faptul ca rezultatul poate fi unul pozitiv sau negativ.  In cazul unui reszultat negativ, se realizeaza o recuperare care se face din veniturile impozabile din urmatorii ani. 

Cine plateste impozitul pe profit si cine nu il plateste?

Orice firma, fundatie, organizatie care are statut de persoana juridica, trebuie sa se intereseze cu privire la impozitul pe profit. 

Cu alte cuvinte, persoanele juridice care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, sunt obligate sa plateasca impozitul pe profit obligatoriu. 

Impozitul pe profit nu se plateste de catre institutiile publice, cultele religioase si de catre institutiile de invatamant. De asemenea, nici trezoreriile nu platesc impozit pe profit.  

Este recomandat ca pentru a cunoaste totul despre impozitul pe profit si pentru a calcula cat mai usor aceasta taxa, sa luati legatura cu un specialist contabil cu vasta experienta. In acest fel, puteti scapa de grija impozitului pe profit, fiindca un profesionist se poate ocupa de aceasta latura de la A la Z. 

        2.Cand se plateste impozitul pe profit?

Intai de toate, trebuie sa va puneti la curent cu faptul ca cota impozitului pe profit este de 16%. 

Daca va intrebati cand o firma plateste impozit pe profit, trebuie sa aflati ca aceasta taxa trebuie sa fie achitata pana la data de 25 martie a fiecarui an calendaristic in parte. Ceea ce este bine de stiut este faptul ca impozitul pe profit poate fi platit trimestrial, nu neaparat anual.

In plus, este bine de stiut faptul ca microintreprinderile fara salariati trebuie sa plateasca un impozit pe profit de 3%, iar cele ce au macar un salariat, au un impozit pe profit de 1%. 

Barurile, cluburile de noapte, cazinourile dar si societatile al caror profit este mai mic decat 5% din veniturile constituite, beneficiaza de  o cota de 5%.

Orice intreprinzator trebuie sa ia in calcul faptul ca atat pentru plata trimestriala, cat si pentru cea anuala, este necesar sa se depuna un  la ANAF si o declaratie modelul 100 si 101, ce au in vedere indatoririle de plata la bugetul de stat.

De aceea, Data Count Financial  poate fi un adevarat aliat si camarad pentru firmele mici, mijlocii si mari, care nu vor sa se preocupe si de plata impozitului pe profit. Data Count financial ofera servicii complexe si complete de contabilitate, ce pot oferi o mana zdravana de ajutor pentru toate tipurile de intreprinderi.

In cele din urma, aveti grija ca in fiecare an sa va preocupati de plata impozitului pe profit, fiindca acesta este foarte important si va poate scuti de amenzi uriase. Nu depasiti niciodata data scadenta, fiindca vi se pot adauga penalitati pentru fiecare zi intarziata. Astfel, aveti mare grija sa fiti cu plata la zi in ceea ce priveste impozitul pe profit. 

Daca nu stiti care este cota in care se incadreaza firma dumneavoastra, cel mai simplu este sa contactati un contabil specialist, care sa va ofere toate informatiile necesare in acest sens. 

Sursa foto: Pexels.com