BALANTA DE VERIFICARE – Cele mai importante informatii despre acest tip de document

BALANTA DE VERIFICARE – Cele mai importante informatii despre acest tip de document

Este normal ca in cazul in care detineti o firma, sa va doriti ca aceasta sa functioneze ca la carte, astfel incat  profitul sa fie unul impresionant. De aceea, este elementar sa cunoasteti cat mai multe notiuni de contabilitate, care va pot ajuta mult cu gestionarea bugetelor si nu numai. 

Astfel, este bine sa cunoasteti cateva informatii importante despre balanta de verificare, care va poate ajuta din mai multe puncte de vedere. 

CUPRINS

  1. Balanta de verificare – Definitia acestui termen contabil cu o importanta aparte
  2. Balanta de verificare – Informatii elementare despre acest document contabil esential pentru bunul demers al unei firme

 

  1. Balanta de verificare – Definitia acestui termen contabil cu o importanta aparte

Ce este balanta contabila? 

Balanta de verificare ofera informatii importante despre evolutia firmei din punct de vedere economic. Balanta contabila ofera detalii despre latura financiara a firmei dintr-un anumit moment, lucru care poate pune in lumina eventuale probleme economice. 

Altfel spus, balanta analitica ajuta antreprenorii sa gestioneze mai bine bugetele si sa gaseasca solutii pentru obtinerea unui profit mult mai mare si pentru dezvoltarea buisness-ului.

Citirea balantei contabile ajuta la intelegerea laturei economice a unei firme. 

 

       2.Balanta de verificare – Informatii elementare despre acest document contabil esential pentru bunul demers al unei firme

Pentru inceput, este bine sa aflati cand se realizeaza balanta de verificare.

Acest document contabil foarte important trebuie sa fie constituit la finalul fiecarei luni, insa daca doriti sa aveti cat mai mult control asupra bugetului firmei, este ideal sa realizati o astfel de analiza dupa fiecare saptamana de activitate. Firmele ce desfasoara activitati vaste, complexe si dificile, pot constitui balante de analiza contabila chiar si in fiecare zi, astfel incat planul financiar sa fie cat mai bine gestionat. 

Cate tipuri de balante de verificare exista? 

Exista doua mari categorii de balante contabile: balanta contabila sintetica si balanta contabila analitica. 

Balanta contabila sintetica verifica toate bunurile de natura financiara si operatiunile comerciale. Printre exemple se pot enumera: bunurile de inventar, materialele de constructii si multe altele.

Balanta contabila analitica reprezinta o detaliere a balantei sintetice. Astfel, balanta analitica poate cuprinde materiale de tipul: suruburi, cuie, tabla, caramida etc. 

Care este importanta unei balante de verificare completata?

Interpretarea balantei contabile conduce la gestionarea cat mai corecta si atenta a planului financiar al firmei. Astfel, o astfel de balanta de plati poate va poate oferi o mana de ajutor, astfel incat latura economica a firmei sa fie infloritoare, in plina dezvoltare, orientata catre succesul firmei. 

Ce cuprinde o balanta financiara a unei firme?

In cazul in care va intereseaza cum se intocmeste o balanta de verificare, trebuie sa stiti ca este necesar sa aveti in vedere urmatoarele:

  1. Firma si perioada de referinta 
  2. Conturile de cheltuieli si venituri –  este ideal ca toate conturile sa fie fara sold final
  3. Stocul de marfa – soldul stocului de marfa sau de materii prime este obligatoriu sa coincida situatiei stocurilor
  4. Soldurile finale la furnizori si clienti – trebuie sa fie egale cu listele clientilor cu plati neincasate
  5. Verificarea platii contributiilor – este important ca in fiecare luna sa se realizeze repartizarea contributiilor salariale, astfel incat la final soldul sa fie 0
  6. Creditele bancare – in cazul in care exista credite bancare, este elementar  sa se verifice corespondenta soldului acestora cu scadentele corespunzatoare
  7. Verificarea soldurilor – in final, este important sa nu existe niciun sold final cu minus. In cazul in care nu se intampla acest lucru, este necesar sa se regleze contul care nu se afla pe 0

Astfel, daca vi se pare mult prea complicata o astfel de operatiune, astfel incat sa o realizati pe cont propriu, cel mai bine este sa va informati cu privire la serviciile Data Count Financial. Aici gasiti contabili cu experienta, care va pot intocmi balanta de verificare a societatii comerciale in cel mai scurt timp posibil si in cel mai profesional mod, fara pic de greseala. 

In cele din urma, daca va doriti ca firma pe care o manageriati sa se dezvolte armonios si sa aiba parte de un curs firesc, normal si dorit al activitatii, este ideal sa va concentrati asupra balantelor de verificare. Acest tip de document va poate prezenta in mod detaliat care sunt plusurile si minusurile financiare ale firmei. 

Sursa foto: Pexels.com